
U švestek se rozlišuje více odrůd než u jiného peckovitého ovoce - celkem asi dva tisíce.
Švestky obsahují vitamin E antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. a může zpomalovat některé účinky stárnutí, například tvorbu vrásek.
Když se švestky suší, vzniknou sušené švestky, jsou v nich ve velkém množství obsaženy draslík a železo.
Švestky naložené v solném nálevu se používají běžně v tradiční azijské medicíně. Uplatňují se při léčení poruch trávící soustavy, jako jsou žaludeční nevolnosti, zvracení, zácpa.
Recept: ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE ŽMOLENKOU
Těsto: 500g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí, lžíce cukru, 250 ml teplého mléka, 100 g másla, 1 vejce
Žmolenka: 175 g hrubé mouky, 100 g cukru, balíček vanilinového cukru, 100g rozpuštěného másla
Náplň: 1250 g švestek, 100 g cukru, 4 lžíce strouhaných mandlí, 1/2 lžičky skořice, 100 g másla
Postup: Mouku prosejeme do mísy, vytlačíme důlek, v něm rozmícháme droždí s cukrem a lžící mléka.
Necháme vykynout 15 minut, pak vmícháme máslo a vejce, dobře prohněteme a opět necháme kynout asi 60 minut.
Přísady na žmolenku lehce rozdrobíme mezi prsty v misce.
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme.
Plech vymastíme nebo vyložíme papírem na pečení, troubu předehřejeme na 200 °C.
Kynuté těsto znovu důkladně prohněteme, vyválíme na plech, posypeme mandlemi a hustě obložíme švestkami. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí. Vločky másla a žmolenku rozprostřeme na švestky a pečeme asi 40 minut.
(Jaroslav Vašák: Česká domácí kuchařka)
Ze švestek se vyrábí nápoj zvaný slivovice. Víte jak chutná a proč ji pijeme?
Runa